Zonne-energie

Minister Wiebes kondigt extra subsidieronde aan voor SDE+

3 december 2019
Minister Wiebes kondigt extra subsidieronde aan voor SDE+

Vanwege de transportindicatie en de PAS-uitspraak kondigde minister Wiebes begin november een extra SDE+ subsidieronde aan. In deze ronde, die in het voorjaar opengaat, wordt het budget gebruikt dat in 2019 overblijft.

Dit nieuws is onderdeel van een reeks maatregelen die de minister neemt om de klimaatdoelen te realiseren. Deze moeten particulieren en bedrijven stimuleren om klimaatmaatregelen te nemen.

Extra SDE+ subsidieronde

Volgens Minister Wiebes is een aantal bedrijven klaar om SDE+ subsidie aan te vragen, maar is dit in 2019 niet gelukt vanwege het ontbreken van de juiste vergunningen door de PAS-uitspraak of een negatieve transportindicatie van de netbeheerder. Door de extra openstelling verwacht de minister dat deze projecten alsnog doorgang kunnen krijgen, bijvoorbeeld op een andere locatie .

Kansen voor bedrijven

Voor de nieuwe openstelling wordt gebruik gemaakt van het budget dat over blijft uit 2019. Hierdoor gaat deze nieuwe ronde niet ten koste van de nieuwe SDE++ subsidie die later in 2019 opengaat. Hoe hoog het bedrag precies is, is nog niet bekend. Wel is bekend dat uit de voorjaarsronde ten minste 150 miljoen euro is overgebleven.

De nieuwe openstelling biedt mogelijk ook kansen voor bedrijven die door andere redenen geen SDE+ subsidie hebben aangevraagd in 2019. De exacte mogelijkheden worden duidelijk zodra er meer bekend wordt over de invulling van deze extra ronde.

SDE++

De SDE++ subsidieregeling vervangt in 2020 de huidige SDE+ regeling. Nieuw in deze regeling is dat naast categorieën voor de productie van hernieuwbare energie ook CO2-reducerende opties in aanmerking komen voor subsidie. Hoe dit precies eruit komt te zien, wordt later bekend gemaakt.

> Lees meer over de SDE++ subsidie

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Bent u ondernemer in Apeldoorn, Epe, Voorst of Brummen met een grootverbruikersaansluiting (>3*80A) en bent u benieuwd naar de mogelijkheden van de SDE+ subsidie? Neem dan contact op met de Taskforce Zonne-energie.