Zonne-energie

Salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd tot 2023

13 juli 2019
Salderingsregeling voor zonnepanelen verlengd tot 2023

De huidige salderingsregeling voor zonne-energie is verlengd tot 2023. Tot 2023 verandert er niks voor wie al zonnepanelen heeft. Daarna wordt de regeling afgebouwd naar 0 in 2030. Dit betekent dat de aankondigde nieuwe terugleversubsidie definitief niet doorgaat.

Wat is de salderingsregeling?
Met de salderingsregeling kunnen bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (max 3x80A) de opgewekte zonnestroom die niet direct inpandig wordt gebruikt, terug leveren aan het energienet. Op een ander moment kan tegen hetzelfde tarief de stroom worden afgenomen van het net. De zonnestroom die aan het net geleverd wordt, mag dus weggestreept worden tegen de stroom die op een ander moment van het net afgehaald wordt.

Wat houdt de verlenging van de salderingsregeling in?
Vanaf 2023 wordt het voordeel op de energiebelasting in ruil voor het terug leveren aan het net steeds iets minder. In 2030 is er alleen nog een vergoeding voor de terug geleverde zonnestroom. De huidige regeling is verlengd doordat er door de samenwerkende partijen te weinig vertrouwen was in de nieuwe voorgestelde regeling. Minister Wiebes heeft aangekondigd eind van dit jaar met meer informatie te komen voor de afbouw. Voor meer informatie zie ook de kamerbrief van 25 april 2019.

Terugverdientijd
Het ministerie verwacht voor bedrijven die nu investeren in zonne-energie een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar. Wilt u ook investeren in zonnepanelen? Bij de gemeente Apeldoorn kunt u voor maximaal €50.000 lenen bij het Energiefond van de gemeente Apeldoorn. Kijk voor de exacte voorwaarden op de website.

Advies voor bedrijven
Maakt u reeds gebruik van de salderingsregeling of wilt u weten wat deze wijziging voor gevolgen heeft voor de businesscase van zonnepanelen voor uw eigen bedrijf? Neem dan contact op met Anne ten Brummelhuis, projectleider Taskforce Zonne-energie via email a.tenbrummelhuis[AT]ovij.nl of bel via 06-14891155.

Salderen voor particulieren
De salderingsregeling en de wijzigingen vanaf 2023 gelden ook voor particulieren. Kijk voor meer informatie hierover op de website van Energiek Apeldoorn.