MAPEI Nederland

Mapei is een familiebedrijf uit Italië, dat is uitgegroeid tot een wereldwijde speler in bouwchemische materialen. In Apeldoorn zijn zij gevestigd in een nieuw pand aan de Oude Apeldoornseweg waar zij in de zomer van 2019 maar liefst 288 zonnepanelen op het dak hebben gelegd. Paul Spee, Managing Director Mapei Nederland licht toe waarom zij hebben gekozen voor zonnepanelen.

Facts & Figures
Aantal zonnepanelen: 288
Vermogen: 400 Megawatt
Zonnepanelen gelegd in: 2019
Gebruik subsidie /regelingen: SDE+
Terugverdientijd: 10-12 jaar

Waarom hebben jullie gekozen voor zonnepanelen?
“Duurzaamheid is een heel belangrijk onderdeel van onze bedrijfsvoering, maar wij vinden het ook belangrijk naar de mensen op aarde toe. Binnen onze R&D hebben wij een hele afdeling die continue bezig is om te kijken hoe we de gehele levenscyclus van onze producten zo duurzaam mogelijk kunnen maken, van productie totdat het product word afgevoerd. Vanuit die gedachte wilden we ons eigen pand ook zo duurzaam mogelijk maken en hebben we o.a. zonnepanelen gelegd.

Het pand in Apeldoorn bestaat uit zo’n 700m2 kantoorruimte en 2750m2 magazijn. Met de 288 zonnepanelen die we in 2019 hebben gelegd, wekken we zo’n 400 megawatt per jaar op, genoeg om in onze eigen energiebehoefte te voorzien. Naast de zonnepanelen hebben we, met behulp van een bureau, ons hele pand zo ingericht dat de energiebehoefte in het magazijn en het kantoor zo duurzaam mogelijk is, bijvoorbeeld door goede isolatie van de wanden en het dak en dat er via lichtkoepels voldoende natuurlijk licht naar binnen valt. Zelfs het regenwater van het dak en terrein vangen we op in kratten.”

Heeft u voor de zonnepanelen gebruik gemaakt van een subsidie?
We hebben gebruik gemaakt van de SDE+ subsidie, deze was belangrijk om de terugverdientijd te verkorten. Met 10 tot 12 jaar hopen we alle kosten weer terugverdiend te hebben. Wat leuk is, is dat we een app hebben waarmee je precies kunt volgen hoeveel er opgewekt wordt maar ook hoeveel CO2 uitstoot je bespaart. Zo hebben we in de afgelopen 3,5 maand al 17.730 kilo CO2 uitstoot bespaard.”

Wat was de rol van Taskforce Zonne-energie?
“Taskforce Zonne-energie heeft Mapei goed geadviseerd en geïnformeerd over welke mogelijkheden er zijn, zeker met betrekking tot de SDE+ subsidie. In deze beginfase hebben ze ons inzicht gegeven in welke punten je moet doorlopen en hebben we overzicht gekregen van hoe je de aanvraag goed kan invullen. Dit was belangrijk want als leek kom je niet zomaar door die hele grote lijst van vragen en behoeftes heen, daar was hun ondersteuning echt van belang.”

Heeft u nog een tip voor andere ondernemers?
“Ik kan andere ondernemers echt aanraden om ook te kijken naar de mogelijkheden van zonne-energie. Let wel op dat bij de installatie en ingebruikname van de zonnepanelen een meetbedrijf wordt ingeschakeld die elk jaar meet hoeveel de zonnepanelen opbrengen. De kosten van dit meetbedrijf vielen bij ons hoger uit dan ingeschat, dus informeer daar tijdig naar en neem dit mee in het financiële plaatje voor de terugverdientijd.”